HISTÒRIES I PERSONATGES



Gràcies a la localització d’una escriptura datada en 1866 s’ha pogut identificar la mare de la nostra Genoveva Benavent Banyuls. Conexíem qui era son pare però no sa mare. No és aquesta l’única dada que ens aporta esta valuosa escriptura perquè en la mateixa apereixen citats també l’avi patern de Genoveva i els seus avis materns. El valor de la troballa és gran ja que a Quatretonda no s’ha conservat ni arxiu parroquial ni registre civil i tampoc es compta pràcticament amb protocols notarials de notaris que actuaren al poble.
Genoveva era filla de Vicent Domingo Benavent Vidal i Maria Rosa Banyuls Benavent. Els seus avis materns eren Josep Banyuls Tudela i Josepa Mª Benavent Noguera. El seu avi patern era Joaquim Benavent Santandreu. Aquest darrer és el que està en la línia del nostre guia Vicent Benavent d’Estruc, que al cel siga, a qui no és descartable que arribara a conéixer tot i que sent xiquet.





PREVISORES EL PORVENIR

En la dècada dels 20 del segle passat la companyia d'assegurances "Previsores el Porvenir", a la que estaven subscrits molts veïns de Quatretonda, va fer fallida. Entre els que es quedaren sense les seues aportacions hi havia alguns membres de la família dels Alberola Benavent d'Estruc.  En la foto apareixen els veïns de Quatretonda que es quedaren sense  els seus dipòsits. La seua disposició plàcida i confiada denota clarament que va ser presa abans de la fallida.
1.Adela Alberola Benavent d'Estruc i la seua filla Lola (2). 3. Adela Alberola. 4. Anita Alberola.
5. Jaume Alberola. 6. Pura Alberola.
La foto degué estar presa cap a 1925.



L'AVI VICENT DOMINGO ALBEROLA SANTANDREU

Els netets de l’avi Vicent Domingo voltant-lo. D’esquerra a dreta: Annita, Vicent , Victòria, Jaime, Maruja, Maria, Pura, Pepito, Adela, Domingo i Carmencita.


Vicent Domingo Alberola Santandreu (1858 - 1925), sense ser ric, tenia un passar. Era el propietari d’una de les cases més grans del poble, en un carrer cèntric, el carrer de Sant Josep, no massa lluny del meritori campanar de l’esglèsia de Quatretonda. Allí molia l’almàssera que li va donar el nom a la casa. A la part de darrere tenia un hort ombrejat de fruiters i acolorit per multitud de plantes. A l’estable tancaven dos grans matxos i cada any hi criaven un porc ben gros que arribat el seu temps era sacrificat ritualment sobre una modesta ara de fusta. La hisenda era completada per un bon grapat de fanecades escampades per l’ample terme.
Clar que si ara, entrat el segle XX, tenia un passar raonable, no sempre havia estat així. De fet, per a pagar l’almàssera, ell i la seua dona Genoveva Benavent Banyuls van haver d’hipotecar la casa. Els diners els havia amprat a un de Benigànim. Uns dies abans que acabara el termini per tornar-li els diners, Vicent Domingo  anà a casa del prestamista per a cancel.lar el préstec però aquest no estava. Va fer algun viatge més amb igual resultat i el termini s’esgotava. Si no li tornava el deute perdria la casa en favor del prestamista. Un veí d’aquest, que havia vist Vicent Domingo en més d’un dels seus infructuosos viatges, li preguntà que per a què el buscava i li ho explicà. El veí li advertí que anara amb compte perquè amb eixa jugada ja s’havia fet amb més d’una propietat. Aleshores Vicent Domingo li preguntà si, arribat el cas, estaria disposat a testimoniar que ell, dins les dates convingudes, havia vingut a pagar-li. I gràcies a açò va poder salvar la nova almàssera.
Però la manera en que es van fer propietaris de l’almàssera no acaba d’estar clara. És possible que la hipoteca ho fora per a la meitat de la casa on s’instal·là. El que és cert és que el seu sogre i pare de Genoveva, Vicent Domingo Benavent Vidal, junt a la seua germana Caterina, al setembre de 1878, havien permutat tots dos en comú amb Josep Benavent Mateu i Vicent Benavent Gimeno mitja casa. Per a l’adquisició de l’altra meitat és per al que es va fer la hipoteca? En qualsevol cas, al març de 1892, Caterina –que aleshores tenia 68 anys- va fer donació a la seua neboda Genoveva del quart de casa del que encara era propietària, reservant-se l’usdefruit mentre visquera.
Vicent Domingo i Genoveva compliren aplicadament amb el manament bíblic i engendraren huit fills: Batiste, Frederic, Saoret, Josep, Maria, Genoveva, Roser i Adela. Però la muller va ser cridada prompte a la Casa del Pare i Vicent Domingo quedà vidu per a sempre. En aquells anys a cavall dels segles XIX i XX l'avi Vicent Domingo quedà com al patriarca d’una abundosa i jove descendència que alegrava les estances del casal.
                                                                              Bonaventura Baidal, Crònica o Llibre de les Antiguitats.